Bidfunktion og ansigtssmerter

Behandling

Bidfunktion og ansigtssmerter

Hovedpine og smerter i kæbeled og tyggemuskler kan skyldes overbelastning

Hovedpine, smerte fra kæbeled, hovedets muskler, ører og hals kan skyldes overbelastning af eller traume på tænder og tyggemuskler (tyggeapparatet). Årsagen skal findes i den måde, som tyggemuskler, kæber og tænder belastes på.

Smerte fra musklerne

Muskelsmerte er udbredt og kan skyldes, at tænder og kæber udsættes for en stor belastning, fordi man skærer eller presser tænder. Mange ved ikke, at de laver skurrende ufrivillige bevægelser eller presser tænder i en sådan udtrækning, at det giver slid på tænderne og kosmetiske problemer. Begge dele kan afsløres ved spændthed og stivhed af muskler i tindinger og ned over kinder samt spændingshovedpine. Disse ufrivillige bevægelser er styret af centralnervesystemet og kan forstærkes, hvis man er stresset eller udsat for psykisk belastning. Den kraftige måde, man bider sammen på, når man skærer eller presser tænder, kaldes bruxisme.

Smerter fra kæbeleddene

Mange oplever knæklyde, når de gaber og tygger. Det kan skyldes ujævnheder i kæbeleddet eller en forskydning af den bruskskive (discus), der ligger mellem kæbeleddets to dele; ledskålen og ledhovedet.

Bruskskiven kan være lidt eller meget forskudt. Er der tale om en mindre forskydning, kan det mærkes som et hop eller et knæk i kæbeleddene, når man gaber eller tygger. Her kan det være hensigtsmæssigt, at blive behandlet med en bidskinne. Er bruskskiven meget forskudt, kan den låse kæbeleddet, så man ikke kan bevæge underkæben og kun kan gabe et par centimeter. En låsning af kæbeleddet opstår ofte pludseligt og er forbundet med kraftig smerte. Her kan det være nødvendigt at tage smertestillende medicin. Efter nogen tid vil smerten ofte aftage og evnen til at gabe vil blive bedre. Hvis generne fra kæbeled varer ved, kan man behandles med en bidskinne.

Hvis der høres en skurren i kæbeleddene, kan det være udtryk for slid på leddenes overflader – også kaldet slidgigt. Det kan være forbundet med smerte og kan behandles med en skinne, som kan aflaste leddet. Slidgigt i kæbeleddet kan være en senfølge af et slag på kæben, fx pådraget ved en færdselsulykke eller sportsulykke, men det kan også skyldes kronisk leddegigt.

Læs om flere årsager til kæbesmerter på sundhed.dk.

Har du problemer med kæben?

Har du problemer med kæben eller dit bid, så ring og bestil tid hos tandlæge Nina Kreiberg, tlf. 86 17 83 22.
Klinikken modtager henvisninger til behandling af alle former for bidfunktionsproblemer og ansigtssmerter.

Oplever du hovedpine, kæbesmerter eller ubehag i tyggemusklerne?

Hos Risskov Tandklinik har vi ekspertisen til at hjælpe dig.
Kontakt os i dag for en grundig undersøgelse og effektiv behandling.

Behandlinger

Tandlæge i Risskov
Behandling
Caries

Årsagen til caries (huller i tænderne) er bakteriebelægning på tænderne, som danner syre og ætser hul i tandens emalje.

Læs mere
Risskov Tandklinik nær Århus
Behandling
PARODONTOSE
Parodontose, også kaldet parodontitis, opstår, hvis tandkødet igennem en længere periode har været udsat for bakterier.
Læs mere
Tandbehandling i Risskov nær Århus
Behandling
TANDREGULERING
Klinikken tilbyder alle typer af tandregulering. Herunder fast apparatur (bøjler) og “usynlige” skinner som fx Invisalign.
Læs mere
Dygtige tandlæger i Risskov, Århus
Behandling
RODBEHANDLING
En rodbehandling foretages for at fjerne eller forebygge infektion af en tand og dermed forsøge, at bevare tanden.
Læs mere
Scroll to Top
Åbningstider i julen

23/12: 08:00-13.00
27/12: 08:00-13.00
28/12: 08:00-13.00
29/12: 08:00-13.00
30/12: 08:00-13.00