Behandling

Bidfunktion og ansigtsmasser

Hovedpine og smerter i kæbeled og tyggemuskler kan skyldes overbelastning
Hovedpine, smerte fra kæbeled, hovedets muskler, ører og hals kan skyldes overbelastning af eller traume på tænder og tyggemuskler (tyggeapparatet). Årsagen skal findes i den måde, som tyggemuskler, kæber og tænder belastes på.

Smerte fra musklerne er udbredt og kan skyldes, at tænder og kæber udsættes for en stor belastning, fordi man skærer eller presser tænder. Mange ved ikke, at de laver skurrende ufrivillige bevægelser eller presser tænder i en sådan udtrækning, at det giver slid på tænderne og kosmetiske problemer. Begge dele kan afsløres ved spændthed og stivhed af muskler i tindinger og ned over kinder samt spændingshovedpine. Disse ufrivillige bevægelser er styret af centralnervesystemet og kan forstærkes, hvis man er stresset eller udsat for psykisk belastning. Den kraftige måde, man bider sammen på, når man skærer eller presser tænder, kaldes bruxisme.

Smerter fra kæbeleddene. Mange oplever knæklyde, når de gaber og tygger. Det kan skyldes ujævnheder i kæbeleddet eller en forskydning af den bruskskive (discus), der ligger mellem kæbeleddets to dele; ledskålen og ledhovedet.

Bruskskiven kan være lidt eller meget forskudt. Er der tale om en mindre forskydning, kan det mærkes som et hop eller et knæk i kæbeleddene, når man gaber eller tygger. Her kan det være hensigtsmæssigt, at blive behandlet med en bidskinne. Er bruskskiven meget forskudt, kan den låse kæbeleddet, så man ikke kan bevæge underkæben og kun kan gabe et par centimeter.  En låsning af kæbeleddet opstår ofte pludseligt og er forbundet med kraftig smerte. Her kan det være nødvendigt at tage smertestillende medicin. Efter nogen tid vil smerten ofte aftage og evnen til at gabe vil blive bedre. Hvis generne fra kæbeled varer ved, kan man behandles med en bidskinne.

Hvis der høres en skurren i kæbeleddene, kan det være udtryk for slid på leddenes overflader – også kaldet slidgigt. Det kan være forbundet med smerte og kan behandles med en skinne, som kan aflaste leddet. Slidgigt i kæbeleddet kan være en senfølge af et slag på kæben, fx pådraget ved en færdselsulykke eller sportsulykke, men det kan også skyldes kronisk leddegigt.

Har du problemer med at tygge eller smerter i hoved og hals, så ring og bestil en tid hos klinikkens ekspert i bidfunktion og ansigtssmerter, tandlæge Karin Fejerskov, tlf. 86 17 83 22.

Klinikken modtager henvisninger til behandling af alle former for bidfunktionsproblemer og ansigtssmerter.

BEHANDLINGER